İstatistiklerimiz




 Yolculuk bu kadar uzun olunca, hayatımızda temel oluşturan çok fazla konu da sürekli değişime uğruyor. Bu değişim çok çeşitli. Çok fazla niteliksel olduğu gibi niceliksel değişimler de hiç az değil. Fiyatlar, hava, coğrafya gibi birçok konuda bir çok istatistik tutmak mümkün. Bizse, bu koşturmaca ve yetersizlik dahilinde aşağıdaki gibi bir tablo çıkarabildik.
Havayoluyla (pırpır olsun, uçak olsun) 3.245 km yaparken,
Karayoluyla 21.402 km yapmışız. Bunun 13.313 km'si otobüsle, 8.089 km'si 71 farklı araç ile otostopla olmuş.
375 km denizyolu, 1.008 km ise trenyolu ile katedilmiş.
342 saatimiz otobüste geçmiş.
Haftada ortalama 859 km yapmışız.
Dolunaylarda şuralardaydık:

22.10.2011      Angel Falls Canaima Venezuela
21.11.2011    Gavidia Mérida Venezuela
20.12.2011    La Playa Blanca Cartagena Colombia
19.01.2011    Guayaquil
Ecuador
18.02.2011    Ushuaia Tierra del Fuego Arjantin
19.03.2011    Puerto Natales
Chile
17.04.2011    Buenos Aires
Arjantin


Bu ilk grafik, geçirdiğimiz (Buenos Aires'den ayrılacağımız 4 Mayıs sabahı itibariyle) 212 gün boyunca bulunduğumuz yerlerde yaşadığımız gündüz ve gece hava sıcaklığı ile bulunduğumuz rakımın grafiğidir. Kırmızı ve mavi çizgiler ile sıcaklıkları (sol taraftaki sıcaklık aksından), sarı kesik çizgi ile rakımı (sağ yandaki metre cinsiden rakım gösteren akstan) takip edebilirsiniz.
I. "Oh be, vardık" isimli 8 haftalık Venezuela dönemini
II. "Fiesta!" isimli 6 haftalık Kolombiya dönemini
III. "Bekleyiş" isimli 3 haftalık Ecuador dönemini
IV. "Yol" isimli 3 hafta süren Ushuaia'ya kadar gidiş maceramızı
V. "Doğayla başbaşa" isimli 4 hafta süren Patagonya dönemini
VI. Buenos Aires'e dek süren 3 haftalık dönemi
VII. 1 haftası Uruguay'da geçen 4 haftalık Buenos Aires dönemini simgelemektedir.
A. Venezuela'da, Mérida yakınlarında 4.000 metreye tırmandığımız ilk kamp ve trekking deneyimimiz sırasında yaşanmış bir uç noktayı
B. 2.800 metreye kurulmuş Ecuador'un başkenti Quito'daki bekleyişimizi
C. Dünyanın en yüksek başkenti, 3.800 metredeki, zor nefes alınan La Paz'ı göstermektedir.
Ayrıca V. dönemde sürekli çadırda kaldığımız Patagonya'da yaşadığımız soğuğu (oranın yazında gittik) görebilirsiniz. 
Not: Sıcaklıkları, Arda'nın pantolonuna her zaman bağlı bulunan pusula-termometreden ve Internetten edindik, yolculukla geçen günler içinse ortalamaları aldık.


Bu ikinci grafik ise çadırımızı hangi şartlarda kurduğumuzun dağılımını göstermekte.  
  • 22 kez kamp alanında kalmışız. Özellikle Şili ve Arjantin ve bu iki ülkenin Güney kısmı çok fazla kamp alanına ve kamp kültürüne sahip. Şehirlerin, kasabaların genelde en güzel yerinde birden fazla kamp alanı mevcut.
  • 22 kez doğada kalmışız. Bu doğa kelimesi komik kaçsa da şunu ifade etmekte: Etrafımızda kilometrelerce geniş bir alanda, medeniyete dair hiçbir şeyin olmadığı, yıldızlar, su, kar, buzul, nehir, şelale her neyse doğa ve bizim başbaşa kaldığımız geceler..
  • 15 gecemiz, plajda okyanusun dibine kurduğumuz çadırımızda uyuyarak geçmiş.
  • 9 gecemiz, otostop esnasında bir kasaba veya benzin istasyonuna varamadan yolda kalakaldığımız günlerin sonunda yolun kenarına kurduğumuz çadırımızda geçmiş.
  • 6 gece ise, Şili ve Arjantin'de otostopun yaygınlığı sayesinde benzin istasyonlarının bahçesinin kamp alanı olarak kullanılabildiği için, benzinliklerin içinde kamp yaparak geçmiş.


Bu pasta ise, genel olarak tüm seyahat boyunca nerelerde uyuduğumuzun göstergesi. 
  • 74 gece çadırda uyumuşuz. Bu rakamın bu kadar fazla olması, kamp malzemesi olarak herşeyimizin olması ve çadırımızda çok rahat etmemiz sayesinde oldu. Bu süre zarfında yanımızda her zaman için ağzı fermuarlı plastik poşetlerde taşıdığımız tuz, şeker, kahve, kekik, nane, karabiberden tutun; 3 minik kamp tenceresi, tabak çanak bardak çorba, pirinç makarna en az 3-4 konserve, makarna, ketçap, meyve, ateşte (çok ateş yaktık) et pişirmek için ızgara, fenerler, kamp ocağı, gazı vs. herşeyimiz vardı. 5 gün boyunca medeniyete girmeden yaşabilecek yiyeceğimiz hep oldu yanımızda (su hariç, suyu bulduk mu herşey tamamdır)
  • 46 gecemiz couchsurf isimli güzel site sayesinde burada yaşayan insanların evinde kaldık. Buralıların yaşayışını, yediklerini, temizliklerini, evlerindekini vs. görme şansımız oldu bu sayede. :ok güzel insanlarla tanıştık, ama lüks ama fakir çok güzel yerlerde kaldık.
  • 37 gecemiz hostelde geçti. Patagonya hariç uygun fiyatlı olan hosteller
  • 34 gece arkadaş evi demek şu demek: Yolda tanıştığımız insanların evi. Örneğin şu anda bu yazıyı, Buenos Aires'de müzik okuyan, Ecuador'da tanıştığımız Kolombiyalı bir arkadaşın evinin salonun yazıyorum.
  • 11 gecemiz otobüs yolculuğuyla geçerken,
  • 5 gecemiz otobüs terminalinde otobüs beklerken veya şehire güvenli bir şekilde girebilmek için terminalde sabah olmasını beklerken geçmiş.
  • 2 gece trende, 1 gece en güneydeki Şili Arjantin sınır kapısında, 1 geceyse otostop çekerek marinadan bindiğimiz bir yatta uyumuşuz.

Bu grafik haftalık olarak yaptığımız mesafenin grafiği. İlk 16 hafta, Venezuela, Colombia ve Ecuador'da toplam 8.513 km yol yapmışız. Sonrasında kıtayı en kuzeyinden en güneyine kat etmek üzere çoğu aralıksız yol yaptığımız ya da çadırda dinlendiğimiz yolculukta kilometreler coşmuş. Sonrasında Patagonya'da kısmen durulmuş ve Buenos Aires'e dek yine hareketlenmişiz. Aşağıdaki rakamlar hafta sayısını bildirmekte.
 

Bu grafik ise güneşin sabah kaçta doğduğunu belirtmekte. Venezuela'da gün çok erken başlarken, Kolombiya'da daha normal bi saatte doğmuş. Ecuador'u içeren III bölümde, ekvator çizgisinde olduğumuzdan pek bir değişiklik olmazken, IV. bölümde, Şili'de 7.00'leri bulmuş. Patagonya'da, 5. bölümde ise yaz bitmekte ve günler kısalmakta idi.

Bu grafik enlem grafiği. A bölgesinde Türkiye'den İngiltere'ye kuzeye çıkışımız ve İngiltere'den Venezuela'ya güneye inişimiz gözüküyor. Sonrasında 2. bölümün sonlarına dek güneye fazla yol almazken B noktasında Ecuador'a geliyor ve Ekvator Çizgisi'ni geçiyoruz. V. bölümde ise, dünyanın en güneydeki şehri Ushuaia'ya kadar inişimiz var. 6. bölümde Iguazu Şelaleleri için kuzeye Brezilya'ya burnumuzu sokuşumuz ve sonrasında buradan Buenos Aires'e tekrar güneye inişimiz bulunmakta.


Bu grafik de boylam grafiği. A bölgesinde Türkiye'de, 6 Ekim'de İngiltere'de Greenwich 0 derece çizgisindeydik. Sonrasında hızla batıya Venezuela'ya gelişimiz var. B bölgesi, kıtada bulunduğumuz en batı nokta olan Ecuador'daki Guayaquil ve sonrasında Şili'den dümdüz güneye inişimizi göstermekte. Eğri, yolculuğun sonrasında, doğu yakasına, Atlantik kıyısına yaklaştıkça, Buenos Aires'e vardıkça yükseliyor.